Hermoratahieronta

Hermoratahieronta on yli 4000 vuotta vanha kiinalaista alkuperää oleva ääreishermoston tehokuntoutushoito, jossa autetaan kehoa ylläpitämään elintoimintojen luontaista tasapainoa.

Ääreishermostoa aktivoimalla pyritään herättämään kehon oma puolustusmekanismi ja vapauttamaan keho kivuista sekä kroonisista vaivoista. Menetelmän suomalaiseen käyttöön on kehittänyt Annikki Kankkunen.

Hermoratahieronnan vaikutus on samanlainen, kuin esimerkiksi akupunktion, vyöhyketerapian tai shiatsun. Se on käsin, sormin painaen ja pyörittäen tehtyä kokonaisvaltaista hermoratojen, meridiaanien ja niillä olevien akupisteiden hoitoa, jossa tarkoituksena ei ole suoraan parantaa sairauksia, vaan auttaa kehoa saamaan takaisin luonnollisen tasapainonsa ja sitä kautta tervehtymään automaattisesti.

Kokonaisvaltaisessa hermoratahieronnassa käsitellään koko keho päästä varpaisiin. Hoito on rauhallista ja lempeää, siinä käsitellään pehmeästi sormenpäillä hieroen pää, yläraajat, alaraajat ja selkä. Hoidon jälkeen olo on rauhoittunut ja rentoutunut, useat jopa nukahtavat hoidon aikana.

Hoidon vaikutus saattaa olla aluksi oireita pahentava. Näin käy erityisesti kroonisissa sairauksissa, joissa on tyypillistä runsas kuona-aineiden kertyminen kudoksiin. Kehon puhdistuessa joutuvat sen erityselimet (maksa, munuaiset, keuhkot, iho) suuren työtaakan alle; seurauksena on paranemiskriisi, jonka aikana ei tulisi keskeyttää hoitoa, sillä pahenevat oireet viestittävät vain kehon reagoinnista hoitoon ja tilanne muuttuu muutaman hoitokerran jälkeen paranevaan suuntaan.

Hermoratahierontaa suositellaan otettavaksi sarjahoitona, aluksi viisi kertaa noin viikon välein ja jatkossa kunkin yksilöllisten tarpeiden mukaan. Hermoratahieronta vaatii myös hoidettavalta pitkäjänteisyyttä, sillä hoito ei ole mikään "pikahoito", vaan joskus tarvitaan kuukausienkin hoitoa harvenevin hoitokerroin. Hoidon tulokset ovat sitten yleensä pysyviä.

 

Hermoratahieronnasta on saatu apua monenlaisiin vaivoihin, kuten:

 • yleinen lihaskireys
 • jännittyneisyys
 • unettomuus
 • neurologiset sairaudet
 • migreeni, päänsäryt, huimaukset
 • sisäelinten heikentynyt toiminta
 • allergiat, astma, vaikutus lihasjännityksiin, varsinkin autonomisen hermoston kautta
 • fibromyalgia, reumaattiset oireet
 • ylä- ja alaraajojen säteilykivut ja puutumiset
 • yleiset nivelkivut, jolloin vaikutetaan nivelruston verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja ympäröiviin kudoksiin
 • raajojen kylmyys, verenkiertoa ja hermotuksia parantamalla


Koko kehon elintoimintoja elvyttävänä toimii se myös erinomaisena nesteenpoistajana ja kehon kokonaisvaltaisena puhdistaja, se auttaa ravinteiden imeytymisessä ja hormonitoimintojen tasapainottamisessa. Palauttaa elinten ja hermojärjestelmän toimintakyvyn.

Hermoratahieronta onkin mitä parhainta hoitoa kehon erilaisissa häiriötiloissa ja terveyden hoitokeinona yksi kokonaisvaltaisimmista hoitomuodoista, joka sopii lähes kaikille, myös lapsille. Hoitoa ei tehdä raskaana oleville ja hiljattain leikkauksessa olleille (varoaika n. 4 - 8 viikkoa).

Olen Erikoishermoratahieroja eli perushoidon lisäksi teen vaivojen mukaisesti suunniteltuja hoitoja.

Hoitoaika on noin 1,5 - 2,5 tuntia.

 

© Hannu Hyttinen